Metrolijn Oostlijn, Amsterdam

De Oostlijn is onderdeel van het Amsterdamse metronetwerk, en is geïntegreerd (ondergronds en bovengronds) in het stedelijke web van de gemeente Amsterdam. Richting de stad vormen de toegangen het gezicht van de metro waar veel bezoekers en bewoners van Amsterdam gebruik van maken.

Atelier LEK is begonnen met een analyse van deze context waarbij de vraag centraal staat: hoe kan de Amsterdamse metro aansluiten bij de stad en haar gebruikers en bezoekers?  De wensen van de gebruiker zijn met name gericht op de functionaliteit van de ruimtes: begeleiding van de reiziger vanaf de entree naar het perron. Geen verblijfsplek dus, maar een transport-zone. Onderweg heeft de reiziger informatie nodig: waar moet ik naar toe? Hoe kom ik er? Door het
optimaliseren van de routing en oriëntatie mogelijkheden wordt het gebruik van de metro verbeterd.

Naar aanleiding van het vormgevingsdocument is er een keuze gemaakt om het vervolgtraject uit te werken met een architect, zodat er een integrale aanpak ontstaat. Samen met Groep A wordt de ambitie nu uitgewerkt tot een realisatieplan voor de stations langs metrolijn Oostlijn.