V&D pand Rokin Amsterdam

Het historische warenhuis van Vroom & Dreesmann vormt een baken voor het centrum van Amsterdam. Het complex bestaat uit een samenstelling van verschillende gebouwen en werd in de afgelopen honderd jaar meerdere keren verbouwd. Het voornaamste deel van het complex is het voormalig warenhuis dat in 1912 werd ontworpen door de architect Francois Caron en ingrijpend verbouwd in de jaren ’30 door de Amsterdamse School architect Jan Kuijt. Het lichtplan heeft zich gefocussed op dit gedeelte, en de St. Jorissteeg welke weer in ere is hersteld. 

Het ontwerp voor het V&D complex past in een traditie van kritische reconstructie. De individuele gebouwen hebben door de jaren heen hun eigen karakter verloren. Alle ingrepen van Office Winhov dienen ter versterking van de karakteristiek van de oorspronkelijke gebouwen en het zichtbaar maken van de verschillende tijdslagen. Zo zijn historische waardevolle elementen zoals de stalen vliesgevel gereconstrueerd en is de historische St. Jorissteeg teruggebracht als verbinding tussen het Rokin en de Kalverstraat waardoor het publieke domein is versterkt.

Atelier LEK heeft samen met Office Winhov zorg gedragen voor een integraal lichtplan zodat de zorgvuldige aanpak van de transformatie ook in de avond een subtiele aanlichting kent. De St. Jorissteeg is voorzien van hanramturen die de ruimtelijke ervaring in de steeg verbeteren rond rondom te stralen.