Energiescan Bibliotheek Rotterdam

Om tot een grotere facilitaire efficiëntie te komen binnen de bibliotheek in Rotterdam is er behoefte om kritisch naar de totale verlichting van de vestiging aan de Hoogstraat 110 te kijken: en uiteindelijk te komen tot een besparing in de kosten van de verbruikte energie en de kosten in het onderhoud.

Atelier LEK heeft, samen met Geert Aarssen van Aadam Architecten en de Ledmaatschap het hele gebouw geinventariseerd: de intrinsieke waarde van de architectuur, de staat van de installaties en locatie en type aanwezige verlichting. Naast een audit van alle geïnstalleerde verlichting hebben we  gekeken naar de daglichtintreding, en hoe deze beter bij kan drgen tot een goed werkclimaat en een bespraing van kunstlicht. 

Uit beide analyses komen conclusies en verbeterpunten naar voren welke zijn verwerkt in ontwerpvoorstellen. Deze voorstellen zijn onderworpen aan een haalbaarheidsonderzoek met betrekking tot de Total Cost of Ownership: aanschafkosten versus verbruikskosten over de gehele levensduur. De conclusies van het haalbaarheidsonderzoek zijn op 19 oktober 2013 gepresenteerd aan de opdrachtgever.