Glow result

Van 8 tot en met 18 november 2014 vindt de 9de edititie van Glow Einhoven plaats; een lichtroute door de stad langs 20 lichtprojecten. Atelier LEK is gevraagd om op de Merellaan een lichtproject te realiseren. 

CO-CREATIE

Atelier LEK heeft, op basis van 2 bijeenkomsten met de bewoners, een lichtplan voor de Merellaan gemaakt. Ook in de uitvoering hebben de bewoners ook een belangrijke bijdrage geleverd door de panelen te schilderen die verwijzen naar de verhalen achter iedere woning.

LICHTCONCEPT

"Een groene, dorpse sfeer, midden in de stad, met statige huizen en een rijke historie."

Zo typeren de bewoners hun buurt en hun straat. Atelier LEK heeft dit vertaald naar een gelaagd lichtplan: 1. Door de coulissen achter de woningen aan te lichten worden de statige contouren ervan zichtbaar. Zo contrasteert de ‘stad op de achtergrond’ met de groene Merellaan en geeft het de straat diepte. 2. In de groene voortuinen  worden lichtbundels door de begroeiing op de ondergevel gestrooid en zorgen voor een organisch schaduwspel welke de groene Merellaan aan de straatzijde accentueert. 3. De archieven van de Merellaan zijn helaas verloren gegaan, maar er is ruime kennis over de geschiedenis in de straat aanwezig. Er woonden veel notabelen en hoger personeel van Philips en fabrikanten uit de steen-, tabaks-, zeep- en textielindustrie in karakteristieke panden aan de Merellaan. Ondernemers die hun steentje bijdroegen aan de ontwikkeling van de stad.

Nog altijd is de betrokkenheid bij de stad groot in dit stukje Eindhoven en zijn er verschillende bewoners die vele verhalen in hun hoofd hebben opgeslagen. Dit collectieve geheugen wordt verankerd en toegankelijk gemaakt voor de bezoekers van GLOW door iedere woning te voorzien van een lichtgevend paneel met een symbool welke verwijst naar een anektdote over de locatie. De iconen zijn zelf door