Mariaplaats Utrecht

In het hart van Utrecht, tussen de gebouwen van het conservatorium ligt Pandhof Sinte Marie, het overblijfsel van de vroegere Mariakerk. Ze was één van de vijf Utrechtse kapittelkerken, en behoorde tot de meest indrukwekkende Romaanse gebouwen van Nederland. Tijdens het beleg van kasteel Vredenburg 1576 begint echter de aftakeling, en vanwege de opheffing van het kapittel in 1811 wordt de kerk uiteindelijk in etappes gesloopt. Vandaag de dag staat alleen de kloostergang nog overeind.  

In de schitterende tuin ligt een fraaie bloemen-, kruiden- en vlindertuin. Van Mariaplanten tot mediterrane planten, en van geneeskrachtige kruiden tot ouderwetse tuinplanten, er valt een hoop te zien in Pandhof Sinte Marie.

In 1987 hebben vrijwilligers uit de buurt het beheer van de tuin overgenomen van de gemeente en zich verenigd in de Werkgroep Pandhof Sinte Marie. Deze stichting Pandhof Mariaplaats kwam naar ons toe met de vraag voor een passend en subtiel lichtontwerp voor de tuin en de pandgang zodat deze in de avond geen donker gaat meer zijn.

Samen met de stichting, bureau monumenten en Mintske Sijsma is een plan tot stand gekomen welke recht doet aan deze bijzondere lokatie. QCat heeft ons geholpen om de ideeen ook tot een kwalitatief hoogwaardig einde te brengen.