Rita Reys in the spotlight

Sinds 2013 zijn er op en rond de Oude Binnenweg portretten van bekende overleden Rotterdamse jazzmusici verschenen. De portretreeks is uitgegroeid tot een jazz- en striproute als gedenkteken voor een belangrijke Rotterdamse muziekgeschiedenis. De portretten zijn vervaardigd door gerenommeerde striptekenaars en illustratoren.

Rita Reys, als grand dame van de Nederlandse Jazz scene is het projkstuk van de route. Wilbert Plijnaar heeft haar getekend omringd door neonteksten als referentie naar de dynamiek van de Rotterdamse Jazz scene van weleer. 

Wilbert Plijnaar (Rotterdam, 1954) is bekend als coauteur van Sjors & Sjimmie en Claire. Hij is illustrator, striptekenaar en scenarist van succesvolle tekenfilms, zoals Despicable Me en de Ice Age films. Wilbert is een neef van Rita Reys.

Het kunstwerk bestaat uit een tekening van de performing zangeres omgeven door neon uitingen als verwijzing naar de dynamische nachtleven in de hoogtijdagen van de Rotterdamse Jazz Scene. De tekening is geplaatst tegen een donkere achtergrond, waardoor de verzadigde kleuren van de signing extra afsteken.